Pastinaak

Pastinaak




Pastinaak leerde ik in mijn schotse tijd kennen als parsnip. In de winter aten we enorme hoeveelheden van deze heerlijke groente. Ik leerde parsnip mash, parsnip soup en parsnip chips maken.
In Nederland verbaas ik me er nog steeds over dat pastinaak hier een vergeten groente is. Ze is bijna uitsluitend verkrijgbaar bij biologische winkels of marktkramen en de pastinaken hier zijn klein en duur. Gelukkig is er verandering op komst.

De oude schotse recepten heb ik inmiddels herzien. Hier wat voorbeelden en ideeen voor variatie.


Pastinaak soep met appel en salie
2 middelgrote pastinaken
1 grote appel ( of twee kleintjes)
1 ui
250 gram kastanjes ( of 100 gram gedroogde, minimaal 4 uur geweekt)
Kerriepoeder
Komijn
2 handen vol verse saliebladeren
Tuinkruiden of groentebouillon
Olie, Zout en peper

Schil en snipper de uit en bak deze in een flinke scheut olie. Schil de pastinaken met de dunschiller en snij ze in stukjes. Voeg toe aan de ui. Doe er een volle theelepel kerriepoeder bij en schep dit goed om. Laat dit onder af en toe roeren zo’n 5 minuten bakken. Voeg dan een handvol salie toe (fijngesneden) en bak nog 5 minuten. Dan een theelepel komijn en de kastanjes toevoegen, doorroeren en vervolgens een liter groentebouillon. Breng aan de kook, doe het deksel erop en laat 15 minuten sudderen. Schil ondertussen de appel en rasp deze.
Controleer of de groenten gaar zijn. Pureer de soep met de staafmixer.( Heb je geen staafmixer of hou je meer van stukjes in de soep dan hoeft dit niet. In dat geval moet je wel zorgen dat de kastanjes zijn fijngehakt voor je ze toevoegt en de pastinaken raspen met een grove rasp in plaats van fijnsnijden.) Voeg na het pureren de geraspte appel toe.
Verhit in een kleine pan met dikke bodem een laagje olie en frituur daarin de overgebleven salieblaadjes heel kort tot ze knapperig zijn. Schep de soep in borden en strooi de blaadjes erover.
Variaties: Garneer de soep met pastinaak chips (te koop in veel winkels in Engeland, maar hier alleen verkrijgbaar door zelf te frituren.)
Laat de kastanjes weg: de soep is dan minder rijk gevuld, maar is nog steeds erg lekker

Pastinaak chips:
Schil een pastinaak; rasp er met een dunschiller dunne plakjes van af. Dep deze droog op keukenpapier. Verwarm de olie op 180graden ( frituurpan of laagje in de koekenpan) Bak de chips in ongeveer 3 minuten goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken. Strooi er wat zeezout over.

De chips zijn lekker en door hun vorm en knapperigheid ook goed te gebruiken als decoratie op bijvoorbeeld pastinaak puree of pastinaak risotto.

Geroosterde pastinaak
Schil de pastinaken en snijd ze in vingerdikke schijfjes. Doe ze in een ovenschaal met een eetlepel olijfolie. Hussel ze om zodat de pastinaken glimmen. Rooster ze in een hete oven 20 tot 25 minuten en schep ze af en toe om. Strooi voor het serveren er wat zout over.
Je kunt op deze schotel varieren door bijvoorbeeld kerrie, komijn en koriander door de olie te mengen; of door de laatst 5 minuten wat honing in olie opgelost over de pastinaken te verdelen en wat pijnboompitten mee te roosteren.


Meer pastinaak ideeen:
Pastinaak rösti: Maak gewone aardappelrösti maar meng de geraspte aardappels met een gelijke hoeveelheid geraspte pastinaak.

Pastinaak puree: kook de pastinaak net gaar in zout water. Giet af, doe er een klont boter bij en pureer met de stamper. ( strooi er eventueel wat geroosterde pijnboompitten op)

pastinaak risotto
Pastinaak risotto:
Fuit een ui met kleingesneden of geraspte pastinaken. Voeg de risottorijst toe. Bak samen ongeveer 5 minuten. Voeg een glas witte wijn of vermouth toe. Doe het deksel op de pan en draai het vuur laag; wacht tot de rijst de wijn heeft geabsorbeerd. Voeg nu telkens lepels hete paddenstoelenbouillon toe en blijf roeren. Voeg als de rijst gaar is twee eetlepels marscapone toe, roer goed door, proef en voeg zout en peper toe. Dien de risotto direct op; garneer evt met knapperige pastinaakchips.


terug naar Carin's pagina

terug naar de openingspagina