Pompoen



In onze eerste jaren in Groningen hadden we een volkstuintje waar we groente verbouwden.
Het was een tamelijk groot perceel, met genoeg ruimte voor een aantal pompoenplanten.
"Gele reuzen" heette de soort die we kozen en dat hebben we geweten. Het eerste oogstjaar hadden we 5 pompoenen van tussen de 14 en 25 kilo per stuk. Lekker en erg gezond, maar ook erg veel. Niemand kon bij ons op bezoek komen zonder met een paar kilo pompoen weg te gaan. In die tijd ben ik pompoenrecepten gaan verzamelen. De lekkerste zet ik hieronder.
Owen,toen 6 maanden oud, trommelde graag op de pompoenen. Als groentehapje kreeg hij kortgekookte pompoenblokjes, gepureerd met een beetje sinaasappelsap. Yammmmm


Pompoen recepten
1.Pompoensoep
2.Ovenschotel met pompoen en geitenkaas
3. Geroosterde pompoen met kruiden
4. Ingemaakte zoetzure Pompoen
5.Hartige gekruide taart met pompoen en kastanje


1. Pompoensoep
500g pompoen in blokjes
1 liter bouillon
2 uien
1 eetlepel kerrie
3 laurierbladeren
25 gr boter
fijngesneden peterselie
zoete ketjap
peper
crème fraiche

Pel en snipper de uien. Verhit de boter in een ruime pan den fruit de ui enige minuten. Voeg dan de kerrie en de pompoenblokjes toe. Fruit dit geheel ong. 5 minuten. Voeg de bouillon en de laurier toe. Kook het geheel zo’n 20 minuten. Verwijder dan de laurier en pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep weer aan de kook en breng op smaak met peper en zoete ketjap. Roer de peterselie erdoor en voeg crème fraiche naar smaak toe. Lekker met stokbrood en (geiten) kaas.
Variatie: ook lekker met groene olijven door de soep. Vervang dan de ketjap door een scheutje sinaasappelsap en voeg op het laatst wat oregano toe.
2. Ovenschotel met pompoen en geitenkaas
Pompoen, Aardappels, Harde Geitenkaas., Zout en peper, Boter , Evt. paneermeel,
Neem gelijke hoeveelheden pompoen en aardappel. Schil de pompoen en de aardappels en snijd ze in evengrote blokjes. Kook de aardappel blokjes in 10 minuten bijna gaar. Fruit de pompoenblokjes in een beetje boter onder regelmatig omscheppen. Doe na ong. 5 minuten een scheutje sinaasappelsap in de pan en sluit de goed af met deksel. Kort laten koken. Vet een ovenschaal in met boter. Meng de pompoen- en aardappelblokjes door elkaar en meng daar een behoorlijke hoeveelheid geitenkaas doorheen (in blokjes of geraspt). Bestrooi met paneermeel, peper en zout. En laat in een hete oven in 15 minuten bakken.
3. Geroosterde pompoen met kruiden.
Pompoen, korianderzaad, oregano, komijnzaad, zout, peper en een beetje chilipoeder.
Stamp de kruiden in een vijzel fijn. Schil de pompoen en snij het vruchtvlees in blokken van 2 bij 2 cm. Doe alles in een ingevette ovenschaal, giet er een paar lepels olijfolie overheen en hussel goed door elkaar. Rooster ze in een hete oven (200C) 15 tot 20 minuten.


4. Zoetzuur:
Sinaasappelpompoen (8 potten van 370ml) 2 kg pompoen in blokjes 1/2 liter appelazijn 1kg suiker 2 citroenen 1 eetlepel kruidnagel ¼ liter sinaasappelsap 1 kaneelstokje
Breng al roerend de appelazijn, suiker, gewassen citroenschillen, citroensap en kruidnagelen aan de kook. Als de suiker gesmolten is het kaneelstokje toevoegen. Tien minuten laten doorkoken. Kook in het mengsel in 2 of 3 keer de blokjes pompoen glazig. (n.b. niet te hard koken.) Schep ze met een schuimspaan over in potten. Voeg dan het sinaasappelsap bij de azijn en breng het mengsel aan de kook. Filtreer de siroop en giet het over de vruchten. Direct afsluiten. Lekker in vruchtensalades en bij kaasgerechten.
Ook te maken zonder sinaasappelsap. Dan meer azijn gebruiken.
5. Hartig gekruide taart met pompoen, spinazie en hummus
1 kilo pompoen in blokjes van 2x2 cm
2 theelepels komijnzaad en 2 theelepels korianderzaad
1/2 theelepel gemalen kaneel
12 sjalotjes
een stukje verse gember, fijngesneden
140 gram hele ontvelde amandelen
140 gram gepelde pistachios
225 gram verse spinazie
een blik van 400gram kikkererwten
3 eetlepels citroensap
2 tenen knoflook
wat verse koriander
100 gram boter
een pak filo bladerdeeg
olijfolie, zout en peper

Laat het filodeeg in ongeveer 2 uur ontdooien, Verwarm de oven op 200C en vet een springvorm van ongeveer 28 cm doorsnee in.
Stamp het komijnzaad, korianderzaad met de kaneel en een beetje zout en peper fijn in een vijzel. Voeg ongeveer 4 eetlepels olijfolie toe en meng dit geheel in een ovenschaal met de stukje pompoen. Rooster de pompoen in een hete oven (200C) in ongeveer 20 minuten.
Pel de sjalotjes, halveer ze indien nodig en bak ze in een koekenpan met een beetje olijfolie op een zacht vuur tot ze beginnen te bruinen. Roer er dan de gember, amandelen en pistachios doorheen. Als deze bruin beginngen te worden, voeg dan de spinazie toe. Laat deze slinken en haal van het vuur. Spatel dit geheel voorzichtig door de geroosterde pompoen.
Maak hummus door de uitgelekte kikkererwten, samen met het citroensap, een scheut olijfolie, de koriander, de knoflook en een beetje zout en peper met de staafmixer te pureren. Voeg om het smeuiig te maken meer olijfolie toe of wat water.
Smelt nu de boter. Het ontdooide filodeeg mag niet uitdrogen dus als dek indien je het niet gebruikt af met een vochtige theedoek. Bedek de springvorm met een laag filodeeg, waarbij je telkens een stuk van ongeveer 10 cm over de rand laat hangen. Bestrijk deze laag met gesmolten boter en maak nog een laag. Maak in het totaal 4 lagen. Bestrijk telkens met gesmolten boter.
Vul de taart met de helft van het groentemengsel. Doe daarom de hummus en daarop de rest van het groentemengsel.
Vouw nu voorzichtig een voor een de overhangende lapjes deeg over de taart. Bestrijk de taart met boter en bak de taart op 200C in ongeveer 30 tot 35 minuten goudbruin.
Het maken van deze taart is veel werk, erg lekker bij een bijzondere gelegenheid maar kan ook eenvoudiger. Gebruik gewoon bladerdeeg dat je uitrolt tot een grotel lap en over de taart vouwt. Ook lekker met wat ze in Engeland Shortcrust pastry noemen. Varieer door pompoen met kastanjes te mengen; of pompoen met blauwe kaas en walnoten.
Carin terug naar de openingspagina