Lekker vegetarisch eten




Huisrecepten

Meestal doen we maar wat, en vrijwel altijd is het smakelijk. Soms geweldig. ‘Dit moet je opschrijven’ klinkt het dan. Dat komt er meestal niet van.
Maar een enkele maal wel. Dat zijn onze sterrenmenu’s. Alles gaat uit van vier personen

Ster één

Gevulde pompoensoep


Uitgaande van een oranje pompoen van ongeveer een kilo, 2 kleine uien, 1 of 2 teentjes knoflook, 125 gr mascarpone en voor de vulling en kleur wat broccoli (100 gr) en witte of groene pasta (100 gr). Pompoen schillen, pitten verwijderen en in blokjes hakken. Uien schillen en in ringen snijden, broccoli wassen en in roosjes verdelen. Liter groentebouillon klaar zetten.
Wat boter of olie in de pan warm laten worden. Uien toevoegen en laten kleuren, knoflook en pompoen toevoegen. Twee minuten laten bakken, goed omscheppen. Bouillon toevoegen en het geheel aan de kook brengen. 15 minuten laten koken. Vervolgens met de staafmixer de soep pureren. Pasta toevoegen en even later (na 2 of 5 minuten, afhankelijk van de soort pasta) de broccoli toevoegen. Deze moet niet langer dan vijf minuten koken. Mascarpone met wat soep los roeren en door de soep mengen of apart opdienen.

Gemakkelijke groenten uit de oven


1 kilo verse en jonge aardappelen (even wassen, halveren maar niet schillen en afhankellijk van de grote vijf - tien minuten voorkoken). 2 dikke winterpenen (even wassen en in de lengterichting halveren) 2 rode uien (geschild en gehalveerd) 2 struikjes witlof (even wassen en in de lengterichting gehalveerd) en/of 2 venkelknollen (even wassen en in de lengterichting gehalveerd) een ruime handvol rozemarijn, wij gebruiken een viertal verse takjes. Twee eetlepels olijfolie, naar smaak wat peper en eventueel nog zout. Oven op 150 graden voorverwarmen.
Decoreer de bakplaat met de groenten met hun snijvlak onder. Rozemarijn er over verdelen en de eetlepels olijfolie over de ruggen en toppen van de groente verdelen. Stoof de groenten in de oven in 15 minuten beetgaar. Er is in dit gerecht weinig extra zout nodig. Omdat er geen kookwater aan te pas komt blijven de smaken van de groenten perfect bewaard.

Appeltoetje


Vier appels in zijn geheel schillen, klokhuis verwijderen. Op ovenschaaltje leggen en met suiker en kaneel bestrooien. Klontje boter er boven op en 45 minuten in de over op 170 –180 graden. Eventueel opdienen in een laagje koude vanillevla of met vanille eis.
Tweede ster

Heldere paddenstoelensoep met port en tamme kastanjes

2 rode uien 250 gr paddenstoelen (bos- of kastanjechampignons, oesterzwammen, shi-take. Door de keuze van de paddenstoelen veranderd de smaak van de soep wel. Met shi-take wordt de soep het sterkst, met oesterzwammen het mildst) 2 teentjes knoflook 100 gr tamme kastanjes 1 liter groentenbouillon 50 gr boter evt zout en peper
Bak in een grote pan op hoog vuur de paddestoelen in wat boter snel gaar. Voeg de gesnipperde uien toe en bak ze zachtjes goudkleurig. Voeg de bouillon en kastanjes toe en breng het geheel aan de kook. Laat 15 minuten koken. Voeg tot slot een glas witte port toe. En dien op.

Polenta Gnocchi met tomatensaus en sla

Hoofdgerecht vier personen 600 ml melk 175 gr (mais)griesmeel 100 gr geraspte (pittige) kaas 1 losgeroerd ei 50 gr boter zout en peper
Breng de melk aan de kook, voeg zout en peper toe en de griesmeel. Roer tot het een dikke massa is, die van de kant los laat. Van het vuur af het ei en de helft van de kaas toevoegen en door roeren.
De massa op een bakplaat uitdrukken / uitrollen tot een dikte van 1 cm en in vierkantjes of ruitjes snijden. Rest van de kaas er overheen strooien en een paar klontjes boter. Onder de gril 10 minuten laten bruinen.
Serveren met tomatensaus. Dit kan in twee varianten. De hierna volgende gevulde of de heldere tomatensaus.

Heldere tomatensaus

Blikje tomaten puree legen in een sauspannetje. Eetlepel olijfolie en glas sinassap toevoegen. Langzaam al roerend heet laten worden. Eventueel nog wat suiker toevoegen.

Gevulde tomatensaus met augurkjes

250 gr tomaten 200 gr ertwen of linzen vier kleine zure augurkjes uit blik 1 ui 1 teentje knoflook zout en peper
Uit een blikje gepelde tomaten, de tomaten in stukjes snijden. - Dat kan natuurlijk ook ambachtelijker en lekkerder, door met verse tomaten te starten. In kokend heet water dompelen, zodat het velletje knapt. De tomaat ontvellen en in partjes snijden. – Olijfolie warm laten worden, uitje zachtjes laten sudderen, teentje knoflook uit de knijper, toevoegen en de tomaten toevoegen. 200 gr erwten of gekookte linzen toevoegen. Augurkjes Fijn snijden en toevoegen. 10 minuten laten stoven op zacht vuur.

Notenkoekjes

recept voor 30 noten koekjes

100gr basterdsuiker
200gr bloem
150gr boter
een snufje zout
een pakje amandelen

Verwarm de oven op 160°C.
Stamp de amandelen tot het hele kleine stukjes zijn. Meng dan alles door elkaar.
Kneed het stevig tot een grote bal. Vet de bak plaat heel goed in.
Haal stukjes van de grote bal af en maak er balletjes van druk ze een beetje plat op de bak plaat.
Stop de koekjes 20 min in de ovenen eet smakelijk!!!!
Hier is nog een tip : doe er gesmolten chocola over jammmmie
Zelf uitgetest en uitgevonden door : Rosa Duijvendak & Avalon van der Wal

terug terug

Naar de pompoenrecepten

Naar pastinaak recepten